Kwaliteitsnormeringen van veiligheidsschoenen


Classificaties van de EN ISO 20345 & EN ISO 20347
Eerder schreven wij al over de Voordelen van goede veiligheidsschoenen. De vraag die dan als vanzelf ontstaat, is hoe kwaliteit te herkennen is. Daarom behandelen we in dit blog de normeringen die van toepassing kunnen zijn. Zo vindt u snel de werkschoenen die passen bij de omgeving waarin ze gedragen worden.

Twee kwaliteitsnormeringen
Grofweg wordt er in de Europese veiligheidsnormen onderscheid gemaakt tussen twee normeringen: EN ISO 20345 en EN ISO 20347 (ESD, BS7971). De eerste normering heeft met name betrekking op veiligheidsschoenen en de tweede op beroepsschoenen. Het grootste verschil is dat de veiligheidsschoenen in de eerste categorie een beschermende neus hebben; de beroepsschoenen niet. Binnen beide normeringen zijn er verschillende classificaties te onderscheiden, die we hieronder toelichten.

Classificaties veiligheidsschoenen: EN ISO 20345
De normering voor veiligheidsschoenen (EN ISO 20345) kent in totaal vijf classificaties, die allemaal met de S van Safety beginnen. Voor alle classificaties geldt dat de schoenen bestemd zijn voor professioneel gebruik. Wij zetten ze op een rij:
1.    SB: deze veiligheidsschoenen voldoen aan een verscheidenheid van kwaliteitseisen aan de zool en schacht, antislip, oliebestendigheid en comfort. De schoenen hebben een veiligheidsneus en zijn bestand tegen een compressiekracht van 15.000 newton (1.500 kilogram) en een impact van 200 joules.
2.    S1: alle eigenschappen van SB, aangevuld door een gesloten hiel, een hak die impact absorbeert en antistatische kwaliteiten.
3.    S1P: alle eigenschappen van S1, plus een anti-penetrerende tussenzool.
4.    S2: alle eigenschappen van S1, plus bovenmateriaal waarvoor maximale voorwaarden gelden wat betreft waterresistentie en -absorptie.
5.    S3: alle eigenschappen van S2, aangevuld door een loopzool met solide profilering en anti-penetrerende tussenzool.

Classificaties beroepsschoenen: EN ISO 20347
Alle classificaties binnen de EN ISO 20347-normering voor beroepsschoenen starten met de letter O voor Occupational. Ook binnen deze norm, die geldt voor schoenen die professioneel worden gedragen, zijn er vijf classificaties:
1.    OB: de beroepsschoenen hebben geen veiligheidsneus, maar voldoen verder wel aan een grote diversiteit van eigenschappen. Denk aan: comforteisen, kwaliteitseisen van zool en schacht, minimale slipvastheid en oliebestendigheid. 2.    O1: alle eisen van OB, aangevuld met een gesloten hiel, een hak die impact absorbeert en antistatische kwaliteiten.
3.    O1P: alle eisen van O1, plus een anti-penetrerende tussenzool.
4.    O2: alle voorwaarden van O1, aangevuld met een maximum voor waterdoorlaatbaarheid en -absorptie.
5.    O3: alle voorwaarden van O2, plus een loopzool met solide profilering en een anti-perforerende tussenzool.

Behoefte aan advies op maat?
De vertegenwoordigers van Macseis gaan graag met u in gesprek om de mogelijkheden van de collectie met u te delen. Wij zijn goed op de hoogte van de normen van Stichting Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut en vertellen u graag welke veiligheids- of beroepsschoenen van Macseis aan de voor u geldende voorwaarden voldoen. Denk bijvoorbeeld aan de Proneon veiligheidsschoen S1P of S3, de Mactronic veiligheidsschoen S1P of de Proneon veiligheidsboots S3. Neem gerust contact met ons op!