Softshell - Keuzes in waterdichte kleding


Macseis is expert op het gebied van Soft Shell Jackets. Softshells - in een of twee kleurtinten - worden uitgerust met wat u van zo’n soort jas mag verwachten: met oog voor trends, dichtheid, pasvorm en sportieve eigenschappen. De uitgebreide collectie omvat het volledige aanbod; van outdoor-kleding, goed ademende tops tot evenwichtige waterproof en weerbestendige jackets. De softshell-jassen komen in vele stijlen, zodat er altijd een jas is die bij het gebruik aansluit.

Keuzes in waterdichte kleding
Dat waterdichte kleding onmisbaar is in de winter, hoeven wij u niet te vertellen. En dat het Nederlandse klimaat eigenlijk het hele jaar door om waterresistente promotionele en bedrijfskleding vraagt, is ook geen geheim. Maar hoe zit het precies met die waterresistentie en ademende eigenschappen?

Protech
Macseis brengt TPU-films in drie lagen samen om tot een waterdichte, ademende en comfortabele stof te komen. De duurzame stoffen zijn zacht, glad en extreem elastisch, wat ze erg geschikt maakt voor sportactiviteiten en andere momenten waarop u beweegt. Macseis streeft altijd naar de hoogste kwaliteit in TPU-films. Bijvoorbeeld met de ontwikkeling van een multi-stretch stof. Deze stof heeft ademende eigenschappen van 5.000 g/m2/24H. Alle gebonden stoffen worden verzacht met behulp van de milieuvriendelijke Soft Grip.

Multi-stretch
Alle gebonden Macseis-stoffen zijn ontworpen en ontwikkeld met een multi-stretch materiaal, met twee of vier stretchniveaus (de Venture is 4-stretch, en de overige zijn 2-stretch). De geïntegreerde spandex heeft een hoge dichtheid en behoudt dus vorm. In sommige gebonden en niet-gebonden stoffen wordt multi-stretch-knit opgenomen: dit patroon maakt de stof buitengewoon elastisch na afwerking.

Tech Softshell van Macseis
-    Macseis: three layers softshell bonded.
1. Outside: 96% polyester - 4% spandex - Multistrech
2. TPU breathable membrane - wind- and waterproof 8000 mm and breathable    5000 gr/m²/24 H (high level).
3. 100% polyester - microfleece 144 F/100 D (anti-pilling).

Het vergt het nodige uitzoekwerk om te achterhalen welke kwaliteit het beste bij welke (waterdichte) behoefte past. Laten we bij het begin beginnen: softshell. Softshell kleding biedt warmte en draagcomfort en is waterafstotend. Het ademt, waardoor dit type materiaal zeer geschikt is om in te wandelen, buiten mee te werken of bijvoorbeeld tijdens wintersport te dragen. In de omschrijvingen vallen drie waardes op:

 • TPU;
 • Waterresistentie;
 • Ademende eigenschappen.

TPU
TPU staat voor Thermoplastic Polyurethane en is eigenlijk een plastic laag die ervoor zorgt dat kleding winddicht en waterafstotend is. Het weergegeven aantal millimeters bepaalt hoe waterresistent de kleding werkelijk is.

Waardes van waterresistentie
Achter ‘wind- and water resistant’ in de productkenmerken van Macseis staan getallen in millimeters. Dit zijn indicaties van waterdichtheid. Met een waterkolom - een pijp met een doorsnede van ongeveer 2,5 centimeter - wordt er water in het materiaal gegoten. Vervolgens wordt nagegaan tot welke hoogte het water komt voordat het gaat lekken. Bij een rating van bijvoorbeeld 20.000 mm laat het materiaal pas water door na een belasting van twintig meter water. Wij zetten de waardes voor u op een rij:

 • 0 mm: niet waterdicht.
 • 0 - 1.000 mm: waterafstotend, maar niet waterdicht.
 • 1.000 mm - 5.000 mm: waterdicht tegen regen, maar niet bestand tegen enige vorm van druk. Lekt bij het zitten of bij het leunen tegen natte oppervlakken.
 • 5.000 mm - 15.000 mm: compleet waterdicht in de regen en bestand tegen veel vormen van druk. Pas bij zeer hoge druk door bijvoorbeeld langdurig zitten begint het materiaal te lekken.
 • 15.000 mm - 30.000 mm: compleet waterdicht, zelfs onder de meeste extreme druk. Blijft waterdicht bij ondiepe onderdompeling.
 • >> 30.000 mm: solide, non-poreuze materialen. Zonder te breken of te vervormen lekken deze materialen nooit.

Ademende eigenschappen
Ook voor de mate waarin de kleding ademt, worden verschillende waardes gebruikt. Het ademend vermogen geeft aan hoeveel gram waterdamp de stof aankan per 1m² stof in 24 uur tijd zonder dat de drager nat wordt. Aan de waarde is een prestatie-indicator te hangen:

 • << 4.000 gr/m²/24 H: laag.
 • 4.000 – 8.000 gr/m²/24 H: matig.
 • >> 9.000 gr/m²/24 H: hoog.

Waarom kiezen voor de softshell van Macseis?
De softshell van Macseis is compleet waterdicht in de regen en bestand tegen veel vormen van druk voordat er water doorheen komt, terwijl het tegelijkertijd hoge ademende eigenschappen heeft.  Op wintersport en tijdens buitenwerkzaamheden is er dus weinig kans op een nat pak in de Macseis softshell.

Nog een tip voor wintersport
Sneeuw maakt niet direct nat maar de kristallen blijven wel plakken. Dus zelfs op wintersport is er een hoogwaardige waterdichtheid nodig om lekker te skiën of snowboarden zonder koud en nat te worden.