Voordelen van goede veiligheidsschoenen


Veiligheidsschoenen: een noodzakelijk kwaad of een onderdeel van bedrijfskleding dat zeker serieus genomen moet worden? Wij pleiten voor het laatste. Sowieso moeten veiligheidsschoenen de beste bescherming bieden en daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat ze prettig zitten voor degene die ze draagt. Niemand wil de hele dag op te brede of smalle schoenen lopen!

Veilig werken
Toch zijn er meer voordelen van goede veiligheidsschoenen: voor de drager én voor de werkgever. Voor laatstgenoemde is het belangrijk om aan de gestelde veiligheidseisen en -normeringen te voldoen. Denk bijvoorbeeld aan de RI&E voor Bouw & Bouwnijverheid. De Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) is onder andere gericht op veilige werkomstandigheden. Het definieert welke maatregelen een bedrijf in een bepaalde branche moet treffen om risico’s weg te nemen. Het is daarom belangrijk dat de werkkleding, inclusief de veiligheidsschoenen, in lijn zijn met de gestelde regels.

Belang van goed draagcomfort
Veiligheidsregels en draagcomfort zijn echter niet altijd goed te combineren. In de praktijk blijkt namelijk dat veel bedrijven één type werkschoen aanbieden die aan de eisen voldoet en dat iedere medewerker die moet dragen. Er wordt dan bijvoorbeeld geen rekening gehouden met zaken zoals:

  • Omgeving waarin de schoen wordt gedragen: binnen of buiten?
  • Ondergrond waar de drager vooral op loopt.
  • Omgevingstemperatuur waarin wordt gewerkt.
  • Het geslacht van de drager.
  • Het type voet (hoge wreef bijvoorbeeld).
  • Type werkzaamheden

De gevolgen van structureel verkeerde schoenen dragen kunnen heel groot zijn. Het kan leiden tot klachten aan de voeten, rug, nek, schouders, heupen en knieën. Dit soort klachten kunnen uitmonden in langdurige blessures en (tijdelijk) onvermogen om het werk uit te voeren. Dat zijn situaties die elke werkgever natuurlijk wil voorkomen.

Prettige schoenen met veiligheidskwalificatie
Om goede werkomstandigheden te bieden en onnodige kosten uit te sparen,kan een werkgever daarom beter investeren in een goede veiligheidsschoen en deze in verschillende varianten aan medewerkers aanbieden. Zo kunnen zij de schoen kiezen die voor hen het beste zit. De keuze uit veiligheidsschoenen is echter gigantisch. Dat maakt het lastig om te beoordelen of schoenen ook nog aan de gestelde veiligheidseisen voldoen. Gelukkig zijn er classificaties in het leven geroepen, die de beoordeling vanuit veiligheidsoogpunt makkelijker maken. Zo voldoen de schoenen van Macseis aan de S1P-classificatie, wat inhoudt dat er sprake is van:

  • Anti-slip-Veiligheidsneus-Ondoordringbare zool
  • Gesloten hiel-Brandbestendige zool
  • Antistatische eigenschappen
  • Energie-absorberend vermogen in de hiel

Werkgevers kunnen een hoop gedoe voorkomen wanneer ze doordacht met de keuze voor veiligheidsschoenen omgaan. En minstens zo belangrijk: medewerkers kunnen zich dan volledig richten op hun werk en niet op randvoorwaarden zoals hun kleding.

Ter inspiratie: bekijk eens de Macseis S1P Proneon werkschoenen de Macseis S1P Mactronic werkschoen. Verkrijgbaar in verschillende kleuren en goed te combineren met de Mactronic en Proneonworkwearlijn.